Light it up!

Nu de herfst is begonnen en de kaarsjes weer aan kunnen was het bij mij thuis tijd om de kaarsen eens goed uit te zoeken. Omdat ik overal wel iets mee kan maken, bewaar ik ook té vaak dingen. Zo ook oude kaarsen die bijna op zijn, of kaarsen die ik toch niet meer zo mooi vind bij het interieur. Heb jij ook een verzameling oude kaarsen en waxinelichtjes? Na het maken van deze DIY is jouw oude voorraad weg en kun je genieten van nieuwe, mooie en heerlijk geurende kaarsen! Let’s light it up!

Wat heb je nodig?
– Kaarsen, gebruik hiervoor nieuwe, oude kaarsen, geurkaarsen of waxinelichtjes in jouw
favoriete kleuren.
– Spullen om de kaarsen mee te versieren. Ik koos voor lavendel, rooibos thee, badzout, himalayazout, schelpjes, chilivlokken en rozemarijn. Maar je kunt bijvoorbeeld ook koffiebonen,
glitters of een decoratiemix voor op cupcakes gebruiken.
– Pannetje.
Kaarslonten, ik ben erg fan van de set van Candela Kreativ
– Verschillende soorten kaarsenhouders, zoals oude kopjes, glazen, schelpen, glazen potjes,
waxinelichthouders of andere dingen die tegen warmte kunnen en geschikt zijn om een kaars in te
maken.
– Schaar om de lonten op maat mee te knippen.

Alles in huis? Dan kun je aan de slag!

Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dus voor een schone werkplek, diverse planken om de kaarsen op te laten rusten, schoonmaakdoekjes om de hete pan tussendoor schoon te maken zodat al het kaarsvet weg gaat, eventueel sateprikkers om de lonten recht omhoog te
houden.

Tip: Verwarm de gietvorm voor het gieten van de kaars. Zo wordt de kaars mooier wanneer hij afkoelt.

Stap 2: Goed we gaan beginnen met de eerste kaars, een kaars in een schelp. Maak de schelp eerst goed schoon en leg vervolgens de lont op de bodem (je kunt hiervoor eventueel het lontje gebruiken uit één van de waxinelichtjes). Leg de kaars op een hittebestendige plank zodat je het
kaarsvet er zo veilig in kunt gieten.

Stap 3: Smelt de kaars die je hierin wilt hebben. Ik koos voor waxinelichtjes in de kleur roze. Denk goed na over de hoeveelheid kaarsvet dat je nodig hebt.

Tip: Zorg dat je één kaarsenhouder hebt waar je alle restjes in kunt doen. Zo blijft het vloeibaar en ontstaat er ook nog eens een mooie gekleurde kaars van alle restjes kaarsvet.

Stap 4: Zodra de waxinelichtjes helemaal zijn gesmolten in de pan kun je het warme kaarsvet in de schelp gieten. Let op doe dit voorzichtig, zodat er geen kaarsvet verloren gaat. Zodra de kaars vol is giet je het overige kaarsvet in je ‘overige kaarsenhouder’ en maak je de pan schoon met een
doekje. Kijk vervolgens of de lont van de kaars nog goed in het midden zit. Indien dit niet het geval is ondersteun hem dan met bijvoorbeeld een sateprikker.

Stap 5: Smelt ook de andere kaarsen en schenk ze in de daarvoor geschikte kaarsenhouders.

Stap 6: Wil je een kaars nog wat extra bijzonder maken? Strooi dan rooibos thee, lavendel, badzout, himalayazout, schelpjes, chilivlokken of rozemarijn over de kaarsen. Maar je kunt ze ook mixen met het kaarsvet, zodat ze door de hele kaars zitten. Je kunt dit al in de pan mee gieten of wanneer het kaarsvet in de houder zit erbij in strooien en langzaam roeren.

Tip om een deuk in je kaars te voorkomen: Prik met een pen of potlood rondom de lont en giet het gat tijdens het stollingsproces nog wat bij. Herhaal dit enkele keren. Zorg ervoor dat er geen grote temperatuurverschillen ontstaan tijdens het nagieten.

Stap 7: Zodra de kaarsen afgekoeld zijn kun je de lont op de gewenste lengte afknippen en kun je ze een mooi plekje in huis geven! Gelukkig wordt het nu steeds eerder donker, dus kun je nóg langer genieten van je zelfgemaakte kaarsen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *