DIY lamp van hout | Een Sanne Plan

Tegen de lamp lopen

Helaas, de lockdown is nu toch echt een feit. Niet meer rondstruinen door de kringlopen, bouwmarkten of hobbywinkels voor leuke Sanne plannetjes. We zullen het nu moeten doen met de spullen die we in huis hebben, wat ook een goed moment is om de verzamelde voorraad eens goed te bekijken. Terwijl ik rondliep door onze schuur, liep ik eigenlijk letterlijk tegen deze lamp aan. Ik struikelde over het blok hout heen die ik weer eens ergens had gevonden. Tijd om er nu toch echt eens een Sanne plannetje van te maken. Dit Sanne Plannetje is niet alleen leuk om te maken, maar ideaal voor de donkere kerstdagen die eraan komen! Een beetje gezelligheid voor naast de tv wanneer je voor die zoveelste keer die kerstfilm kijkt of wanneer je met het gezin aan tafel zit.

Wat moet je in huis hebben voor deze doe-het-zelf lamp?

Tip: heb je zelf iets niet in huis? Vraag dan eens je buren, vrienden of familie.

  • Blok hout (het blok hoeft niet per se vierkant te zijn, het kan ook een boomstronk of boomstam zijn).
  • Speedboor 25 mm en een kleinere variant, bijvoorbeeld 12 mm.
  • Boormachine.
  • Vijl, ik maakte gebruik van een ronde en een vierkante vijl.
  • Verf en een kwast. Ik koos voor de kleur van een tester die ik nog in huis had. Heb jij nog restjes verf in huis? Dan is dit een perfect moment om deze te gebruiken.
  • Snoer, fitting, stekker en lichtbol. Bij Snoerboer hebben ze veel verschillende varianten die je eenvoudig zelf kunt samenstellen.
  • Kabelklemmetjes.
  • Meubelfiltjes.

Goed als je alle spullen verzameld hebt is het tijd om aan de slag te gaan!

Stap 1: Zorg dat het blok hout goed schoon is. Schuur het hout indien nodig nog op en zorg ervoor dat het hout op de juiste lengte is gezaagd.

Stap 2: Wanneer het hout schoon en droog is kun je de gaten erin gaan boren. Aan de bovenkant van het hout komt de lichtbron, dus daar moet het grootste gat komen. Boor dit gat in het midden met een speedboor. Boor het gat goed diep, zodat aan de achterkant het snoer er straks uit kan. Wanneer je denkt dat het gat diep genoeg is, kun je aan de achterkant gaan boren richting het midden met de kleinere boor. Boor deze net zo diep, zodat er een opening ontstaat waardoor straks het snoer van boven naar de achterkant kan.

Stap 3: Wanneer het snoer door de gaten past, kun je aan de achterkant een gootje veilen. Hier kan het snoer straks in komen zodat het niet los aan de achterkant slingert. Begin aan de onderkant en veil steeds verder naar boven. Wissel een ronde en vierkante vijl met elkaar af voor het beste resultaat. Let op, als je gebruik maakt van hard hout dan moet je hier wel even geduld voor hebben. Eventueel kun je nog gebruik maken van een bijtel.

Stap 4: Wanneer het snoer goed in het gootje past, kun je beginnen met verven. Gebruik hiervoor de door jou uitgekozen kleur. Ik koos voor een kleur van een tester die ik nog in huis had.

Stap 5: Als de verf droog is kun je beginnen met de elektriciteit. Begin met het snoer. Steek deze door de opening aan de bovenkant en begeleidt hem naar de achterkant. Zodra deze vast zit kun je de stekker aan de onderkant eraan bevestigen en de fitting aan de bovenkant.

Stap 6: Zorg dat de fitting goed stevig zit aan de bovenkant en leg het snoer in het gootje. Sla vervolgens de kabelklemmetjes in het hout zodat het snoer goed vast zit. Let op: sla het onderste klemmetjes niet helemaal onderin erin, maar laat een klein beetje afstand over zodat het snoer onderaan nog gebogen kan worden en ruimte heeft. Zodra het snoer goed vast zit kun je de filtjes aan de onderkant plakken ter bescherming.

Stap 7: Nu kun je de lichtbol erin draaien, de stekker in het stopcontact en kun je de lamp een plekje geven in je woonkamer of de eetkamer. Zo kun je tijdens het kerstmaal of lekker languit op de bank kijkend naar een kerstfilm extra genieten van jouw zelfgemaakte lamp! Oh en natuurlijk ook een leuk ideetje om te maken als kerstcadeau voor iemand die bijvoorbeeld net verhuisd is! Je kunt er dan zelfs nog het nieuwe huisnummer bijvoorbeeld opzetten!

Ik wens jullie allemaal hele fijne, gezellige en creatieve kerstdagen toe!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *