DIY Houten kapstok | Een Sanne Plan

Op eigen houtje doen

Iets op eigen houtje doen, dat doe ik maar al te graag! Lekker zelf weten wat en hoe ik het ga doen #eigenwijs. Een van mijn eerste woordjes waren dan ook ´zeluf doen´. Ook mijn klusprojectjes doe ik het liefst helemaal zelf. Alleen had ik bij het ophangen van deze DIY toch wel even wat hulp nodig… Zo zie je maar weer, je kunt niet altijd alles alleen doen. Ben jij iemand die graag zelf aan de klus gaat? Dan is deze DIY zeker iets voor jou! In slechts zes stappen maak jij een mooie (buiten)kapostok. Super handig voor het opbergen van hout voor in de buitenkachel, werkjassen of plaids en kussens voor de koudere momenten onder de overkapping. Zo blijft het lekker hoog en droog!

Wat heb je nodig voor deze DIY?

  • Houten plank kies hout waar jij graag mee werkt of wat je nog in huis hebt;
  • Bezemsteel;
  • Beits of verf en een kwast;
  • Boormachine met een houtboor;
  • Schroeven;
  • Zaag;
  • Eventueel een verstekbak.

Op eigen houtje aan de slag!

Stap 1: Begin met het op maat zagen van het hout. Bij mij komt deze kapstok onder onze overkapping, dus ik kon de maten makkelijk opnemen en aftekenen op het hout. Ik gebruikte hetzelfde hout als de buitenkant van de overkapping om meer eenheid te creëren.

Stap 2: Wanneer het hout op maat is gezaagd, is het tijd om ook de bezemsteel op maat te zagen. De bezemsteel gaan we gebruiken voor het hang gedeelte van de kapstok. Zorg dus dat de stukjes steel lang genoeg zijn om wat aan op te hangen. Ik koos voor 4 hangers van 14,5 centimeter.
Tip: Zaag de bezemsteel op maat in een verstekbak. Zo krijg je mooie rechte uiteindes die straks mooi tegen de houten achterkant aankunnen.

Stap 3: Wanneer je de hangers op maat hebt gezaagd ga je bepalen waar de hangers op de plank komen. Meet dit goed uit en zet een stipje op de plek waar ze straks moeten komen. Vervolgens boor je vast een stukje voor in de hangers, zodat de schroef er straks goed in gaat.

Stap 4: Boor vervolgens de hangers aan de achterkant vast. Boor de schroef zover mogelijk door het hout van de kapstok heen. Draai vervolgens de hanger aan de achterkant vast aan de schroef. Let op; het kan zijn dat je hierdoor de schroef er weer gedeeltelijk uit schroeft, om dit te voorkomen kun je met een schroevendraaier tegen draaien. Draai net zo lang door tot dat de hanger goed tegen het hout aan zit en er geen ruimte meer zit aan de achterkant bij de schroef.

Stap 5: De kapstok is eigenlijk al bijna af! Ik koos er echter voor om aan de bovenkant nog een houten randje toe te voegen, zodat je ook bovenop de kapstok nog iets kan zetten. Gebruik hiervoor een dun stukje hout met dezelfde lengte als de houten plank. Plaats het houten plankje bovenop de kapstok en zorg dat de achterkant van de kapstok en het houten plankje op de zelfde lijn zitten. Schroef vervolgens de dunne plank op drie plekken in de kapstok zodat hij stevig vast zit. Zoals je hieronder ziet steekt hij dus een stukje uit over de kapstok, wat weer een leuk en speels effect geeft!

Stap 6: Nu kun je de kapstok in jouw favoriete kleur schilderen. Omdat onze kapstok buiten gaat hangen, koos ik voor een zwarte beits. Deze kleur past mooi bij de rest van onze overkapping. Verf alle onderdelen van de kapstok en laat hem goed drogen en klaar is je kapstok! Hang de kapstok met een beetje hulp op op jouw favoriete plek met twee of vier schroeven en stijl hem helemaal af!

Bij mij is met deze DIY de overkapping weer een beetje gezelliger geworden! Het hout van de kachel kan nu goed drogen en we kunnen weer zonder ons hoofd te stoten op het stenen bankje zitten! Laat de gezellige jaarwisseling maar vast komen! Ga jij ook aan de slag met deze DIY? Laat me dan het eindresultaat zien door gebruik te maken van de #eensanneplan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *