DIY Vogelvoer | Een Sanne Plan

Voor de (pech)vogels

Nu er (eindelijk) een dikke laag sneeuw in Nederland ligt, wordt het tijd om de vogeltjes in Nederland een handje (hapje) te helpen! Wanneer je nu op een zonnige dag buiten loopt, hoor je de vogeltjes weer fluiten en met de sneeuw erbij heb ik stiekem een beetje een wintersport gevoel, ondanks dat wintersport er dit jaar in het buitenland niet in zit! #pechvogels. Met de grote tuin die wij nu bij ons huis hebben, wordt het naast het genieten van een lekker glühwein bij de kachel ook hoog tijd om wat lekkers op te hangen voor de vogels. Vogels voeren kan natuurlijk het gehele jaar door, maar wanneer de temperaturen zo laag zijn als nu is het een hele belangrijke aanvulling op hun dagelijkse maaltijd. Hierdoor hebben ze voldoende energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Een win-win, want jij kunt vogeltjes in je tuin kijken en zij krijgen voldoende eten. Wil jij de vogeltjes ook wat extra’s geven deze koude dagen? Dan kun je voor een zak vogelvoer naar de winkel gaan, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Het is helemaal niet moeilijk en voor iedereen die wel eens koekjes heeft gebakken is het al helemaal een makkie! Weten waarom? Lees dan snel het stappenplan!

Wat heb je nodig voor het maken van de vetbollen?

  • Kokosolie (ik koos voor de biologische versie van de Albert Heijn voor extra diervriendelijkheid);
  • Pompoenpitten;
  • Zonnebloempitten;
  • Bakvormpjes, ik heb verschillende vormpjes gebruikt, zoals hartjes en sterretjes maar ook unicorn vormpjes!
  • Pan;
  • Touw;
  • Satéprikker;

Wat heb je nodig voor het maken van een pindahart?

  • Doppinda’s;
  • IJzerdraad;
  • Touw.

Nu gaan we vogelvlug aan de slag!

Stap 1: Begin met het verwarmen van de kokosolie in een pannetje. Laat het smelten op een lage temperatuur. Zodra de kokosolie gesmolten is kun je pompoen- en zonnebloempitten erbij mengen.

Stap 2: Laat het mengsel staan, zodat het langzaam stolt. Let op! Laat het niet helemaal hard worden, maar zorg ervoor dat het nog zacht genoeg is om het mengsel in de vormpjes te gieten. De hoeveelheid op de afbeeldingen moest één tot anderhalf uur stollen op kamertemperatuur.

Tip: Nu je toch moet wachten kun je alvast aan de slag met het pindahart! De beschrijving voor het maken hiervan vind je onderaan!

Stap 3: Zodra het mengsel koel genoeg is, kun je het in de bakvormpjes doen. Zorg dat je de vormpjes goed vol zijn en druk ze eventueel nog even wat extra aan met je handen (wist je dat kokosolie ook goed is voor je huid?). Zorg dat het mengsel ook goed over de hoekjes verdeelt is. Wanneer alle vormpjes gevuld zijn steek er dan een saté prikker in. Hier kan straks het touwtje doorheen. Zodra de saté prikkers erin zitten kun je ze in de koelkast leggen om verder uit te harden.

Stap 4: Wanneer de mengsels helemaal zijn uitgehard kun je ze uit de vormpjes halen. Rijg vervolgens en de touwtjes door de gaatjes waar de prikkers in zaten. Zodra ze allemaal aan een touwtje hangen, kun je ze een mooi plekje geven in je tuin!

Nog niet klaar met het maken van leuk vogelvoer? Ga dan aan de slag met het maken van een pindahart.

Stap 1: Buig het ijzerdraad in de vorm van een hart. Houd hierbij de twee uiteindes in het midden van het hart, zodat je die na het rijgen met elkaar kunt verbinden. Maak het hart niet de groot, want wanneer er pinda’s aan hangen wordt hij te zwaar en raakt hij uit de vorm.

Stap 2: Rijg vervolgens de pinda’s aan het ijzerdraad. Begin met rijgen bij het uiteinde van de ene kant en wanneer deze vol is kun je aan de andere kant beginnen.

Stap 3: Zodra het hart gevuld is met pinda’s kun je de uiteindes aan elkaar maken en aan de bovenkant een touwtje vastmaken, zodat je hem kunt ophangen.

Wanneer je alles hebt opgehangen in de tuin is het tijd om de verrekijker of camera te pakken en de vogels die komen eten te spotten! Have fun!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *